Okresy przechowywania
AI-School oferuje możliwość ustawienia okresów przechowywania danych dla każdej kolekcji. Kolekcja to zbiór podobnych danych. Na przykład istnieje kolekcja „Szkoły” oraz kolekcja „Czaty”.
W niektórych kolekcjach ta opcja jest niedostępna. Dotyczy to danych, dla których nie ma sensu automatyczne wygasanie po określonym terminie.
Ustawianie okresów przechowywania
Administrator zarządzający może ustawić okresy przechowywania w środowisku, w sekcji „Data retentie” (Retencja danych).

Domyślne ustawienia są już skonfigurowane, ale można je zmieniać dla każdego środowiska.
- czaty i wiadomości na czacie są domyślnie usuwane po 3 miesiącach
- lekcje są domyślnie usuwane po 3 miesiącach
- grupy i grupy lekcyjne są przechowywane do 1 sierpnia; od sierpnia używany jest 1 sierpnia następnego roku kalendarzowego
- uczniowie i pracownicy są usuwani po 8 latach
Zarząd może dostosować obsługiwane okresy przechowywania dla własnego środowiska. Aktualne ustawienie w panelu zarządzania jest zatem wiążące dla tego środowiska.
Tymczasowe przetwarzanie u dostawców modeli AI
Gdy używany jest model AI, dostawca przetwarza prompt i niezbędny kontekst, aby wygenerować odpowiedź. Ewentualne techniczne przechowywanie u tego dostawcy nie podlega powyższym okresom przechowywania bazy danych AI-School. Czas przechowywania różni się w zależności od dostawcy, modelu, punktu końcowego i funkcji i może być na przykład potrzebny do wykrywania nadużyć. Tam, gdzie to możliwe, AI-School stosuje ustawienia prywatności, takie jak wyłączanie treningu modelu lub zero data retention.
Zobacz Podwykonawców dla rozróżnienia między własnym przechowywaniem AI-School a przetwarzaniem przez zewnętrznych dostawców.
Jak działa retencja danych
Podczas dodawania nowego rekordu do kolekcji, automatycznie obliczana jest data wygaśnięcia na podstawie ustawień w sekcji Data retentie.
Na przykład, jeśli czat zostanie dodany 18 kwietnia 2024, a retencja danych jest ustawiona na 3 miesiące, rekord otrzyma datę wygaśnięcia 18 lipca 2024.
Korzystamy z funkcji polityki TTL Firebase. Firebase wykrywa pole daty wygaśnięcia i automatycznie usuwa rekordy, które przekroczyły tę datę. Dzieje się to około 24 godziny po dacie wygaśnięcia.