Systeemprompts in AI-School

Met versie 3.1.7 van AI-School is de functionaliteit van AI-School enorm uitgebreid.
Er kan nu bij je voorkeuren een zogenaamde systeemprompt worden toegevoegd aan de instructies aan de AI-modellen.

Betere uitkomsten met systeemprompts

Met een systeemprompt kun je opdrachten geven aan het AI-model. Het is een instructie die je aan het model kunt meegeven om de taak of het gedrag van het model specifiek vorm te geven. Je kunt erin zetten wat voor soort output je van het AI-model verwacht. Het is een manier om het model te sturen en te voorkomen dat het irrelevante of ongewenste antwoorden geeft.

Enkele voorbeelden van systeemprompts

"Ik wil dat je een vriendelijke en behulpzame assistent bent."

"Blijf altijd professioneel en respectvol in je taalgebruik."

"Focus op het geven van concrete, to-the-point antwoorden zonder overbodige details."

De systeemprompt zet als het ware de toon en verwachtingen voor de specifieke conversatie of taak die je met het AI-model wilt uitvoeren.

Je kan ook geavanceerdere systeemprompts bedenken voor specifieke taken, zoals het samenvatten van een tekst:
"Analyseer de gegeven tekst zorgvuldig en geef een beknopte maar informatieve samenvatting van de belangrijkste punten. Identificeer de kernboodschap en belangrijkste details."

Systeemprompt en de diverse AI-modellen

Systeemprompts hebben niet bij elk AI-model dezelfde invloed op de uitkomst. Bij chatGPT werkt het heel sterk, bij Claude ook, bij de andere modellen is de invloed van een systeemprompt minder groot. Interessant om uit te proberen dus en te kijken welk model voor jouw input het beste werkt.

Waar te vinden

Je vindt de instellingen voor systeemprompts rechtsboven in de applicatie, bij je Account instellingen, onder Voorkeuren. Bij het invulvenster vind je nog veel meer uitleg over systeemprompts. Klik daarvoor op de button “informatie”.

Vorige
Vorige

Lessen maken en leerlingen monitoren

Volgende
Volgende

Admin sectie in applicatie